Pro-Europees protest bereikt kookpunt in Kiev

In Kiev, de hoofdstad van Oekraïne, zijn rellen uitgebroken tijdens een grootschalige betoging tegen de anti-Europese houding van de regering. Tussen 50.000 en 100.000 mensen kwamen op straat. Betogers wilden een regeringsgebouw binnendringen. De politie reageerde met traangas.
GENYA SAVILOV

De betoging is het gevolg van een beslissing van de Oekraïense regering enkele dagen geleden. De Oekraïense overheid besliste om de voorbereiding van een belangrijk toenaderingsakkoord met de Europese Unie op te schorten.

Veel Oekraïners zijn het daar duidelijk niet mee eens en zijn een pro-Europese koers meer genegen. Sinds de beslissing kwamen elke dag duizenden mensen op straat, in Kiev en daarbuiten. Vandaag telde de organisatie 100.000 betogers, de politie houdt het bij 50.000.

De manifestanten wilden in Kiev een regeringsgebouw binnengaan, maar een politiekordon verhinderde dat. Politie en betogers raakten slaags. Er werd ook traangas ingezet. Enkele demonstranten gooiden ook met stenen.

GENYA SAVILOV