Rocco Granata zingt serenade voor 150 Marina's

In Antwerpen zijn vandaag meer dan 150 vrouwen met de voornaam Marina naar een gratis vertoning van "Marina" gaan kijken, de nieuwe film van Stijn Coninx over het leven van Rocco Granata. De zanger zong achteraf zijn wereldbekende nummer speciaal voor een bioscoopzaal vol Marina's en hun partners.

De filmvertoning vormde het sluitstuk van de actie "Eerherstel voor Marina". Die is enerzijds bedoeld om de film te promoten en anderzijds om de negatieve connotatie weg te werken die sinds de jaren 1980 aan de voornaam kleeft. Zo liep een online petitie om het woord "marina"  als synoniem voor "ordinair meisje" uit de Van Dale te laten schrappen. Al ruim 3.500 mensen onderschreven die vraag.

De actie kreeg veel media-aandacht en bracht verschillende Marina's op de voorgrond die aantoonden dat de vooroordelen niet kloppen. Tegelijk toonden veel vrouwen zich beschaamd over hun voornaam. Sommigen lieten zich zelfs anders noemen. De aanwezige dames in de bioscoopzaal toonden zich na de film en de serenade alvast terug fier om Marina te heten.

De film van Stijn Coninx heeft volgens Kinepolis intussen al 170.000 bezoekers gelokt. "Marina" stond afgelopen week op nummer één en laat dus alle Amerikaanse blockbusters achter zich. De film met Matteo Simoni en Evelien Bosmans in de hoofdrollen als Rocco Granata en Marina vertelt het verhaal van een jongeman tegen de achtergrond van de massale Italiaanse migratie naar België in de jaren 1950.