Spanjaarden massaal de straat op tegen besparingen

In verschillende Spaanse steden hebben tienduizenden mensen betoogd tegen het besparingsbeleid van de rechtse regering van premier Mariano Rajoy. Er waren betogingen in Barcelona, Sevilla, Málaga, Granada, Cádiz en Avilés. Een van de eisen is het aftreden van Rajoy.

De betogers klagen de antisociale politiek van de regering-Rajoy aan. Die wil door een streng besparingsbeleid uit de zware economische crisis raken waarin het land verzeild is geraakt door overdreven speculatie in onder meer de bouwsector.

Dit jaar lijkt de Spaanse economie weer lichtjes op te veren, maar desondanks is liefst 27 procent van de beroepsbevolking werkloos. Omdat de overheid de noodlijdende bankensector heeft moeten redden, heeft ze fors bezuinigd in de openbare dienstverlening en op de pensioenen.

Het straatprotest wordt geleid door vertegenwoordigers van oppositie, vakbonden en burgerinitiatieven, maar ook door persoonlijkheden uit het cultuur- en showbizzleven.