Zwitsers willen geen beperking van toplonen

De Zwitsers hebben in een referendum het voorstel over de beperking van de toplonen in hun land weggestemd. CEO's, vooral die van banken en farmaceutische bedrijven, verdienen er tientallen miljoenen Zwitserse franken per jaar. Het plan van de jong-socialisten om de best betaalde werknemer binnen eenzelfde onderneming nog maximaal twaalf keer het loon van de slechtst betaalde werknemer te laten verdienen, gaat dus niet door.

Het zag ernaar uit dat de Zwitsers het voorstel zouden verwerpen, want dat was ook de aanbeveling van de regering. Die is fel gekant tegen een beperking van de toplonen omdat de fiscale inkomsten volgens haar in elkaar zouden stuiken. Bovendien zou het buitenlandse ondernemingen afschrikken om zich nog in Zwitserland te vestigen, waarschuwde de regering ook.

Volgens cijfers in de pers bedroeg de loonspanning bij Nestlé in 2011 1 tegen 73. Bij Novartis was dat 1 tegen 266, maar het verschil kan nog altijd duizelingwekkender. Bij Crédit Suisse incasseerde topman Brady Dougan in 2010, in volle financiële crisis, 90 miljoen Zwitserse frank (zo'n 72 miljoen euro), of 1.812 keer meer dan de slechtst betaalde werknemer van de bank.

De Zwitserse jong-socialisten wilden die spanning terugbrengen naar 1 tegen 12 en verzamelden met succes de 100.000 handtekeningen die nodig zijn voor een referendum. Maar het voorstel is vandaag dus weggestemd.

Acht maanden geleden schaarden de Zwitsers zich met 67 procent achter een initiatief om gouden parachutes voor werkgevers te verbieden. Patronaat en regering trokken toen ook fel van leer tegen die tekst.