"Raffinage in Europa en België is bedreigd"

Een verschuiving van het energieverbruik dreigt duizenden banen te kosten in de Europese raffinage van brandstoffen, aldus het International Energy Agency. Ook de haven van Antwerpen voelt de druk.
AP2008

Volgens hoofdeconoom Fatih Birol van het International Energy Agency (IEA) dreigen een groot aantal olieraffinaderijen in Europa te moeten sluiten.

Veel Europese raffinaderijen liggen al stil of draaien ver beneden hun capaciteit, aldus het IEA. Dat komt omdat steeds meer olieproducenten in onder meer het Midden-Oosten zelf hun eigen olie raffineren of dat de raffinage verschuift naar de grote gebruikers en dat zijn dan vooral China, India en dergelijke groeilanden.

In Europa wordt steeds zuiniger omgesprongen met fossiele energie en is er een grote verschuiving naar andere vormen van energie, zoals biobrandstoffen of groene energie, die niet langs een klassieke raffinaderij moeten. Ook verhuist raffinage vaak naar landen waar goedkoper gewerkt wordt of landen die een minder strikte milieuwetgeving hebben dan Europa. Geraffineerde producten uit die landen komen steeds meer naar hier. 

Ook België ontsnapt niet aan die evolutie. Volgens de zakenzender Kanaal Z kunnen er daardoor problemen dreigen voor de 6.000 banen in de Antwerpse raffinaderijen van Total, ExxonMobil en de in Zwitserland gevestigde maatschappij Gunvor.

De Belgische Petroleumfederatie vraagt de overheid dan ook om "een andere fiscaliteit", waardoor benzine goedkoper zou moeten worden in vergelijking met diesel. Nu is diesel aan de pomp goedkoper dan benzine, terwijl de prijzen op de internationale markten een ander beeld vertonen, aldus de federatie.

Meest gelezen