"Regenboogpieten" bij intrede Sint in Amsterdam

Sinterklaas had het afgelopen weekend bij zijn intrede in de Amsterdamse wijk IJburg niet alleen zijn Zwarte Pieten mee, maar ook zijn "Regenboogpieten". Na de hele Pietenheisa wil de organisatie duidelijk maken dat het Sinterklaasfeest een feest moet zijn voor iedereen.

De lage landen stonden eind vorige maand op hun kop omdat de "Verenigde Naties" het Sinterklaasfeest zouden willen afschaffen, want Zwarte Piet zou racistisch zijn. De kwakkel was gebaseerd op de uitspraken van de "VN-expert" Verene Shepherd. De Verenigde Naties hebben zich van haar gedistantieerd.

Hoewel er van het verhaal niets aan bleek te zijn, heeft het wel het debat geopend in Nederland. Bij de grote intrede van de Sint zijn zelfs betogers komen opdagen. De organisatie van de intrede in de Amsterdamse wijk IJburg wilde vermijden dat het bij hun evenement zover zou komen.

Hoewel de meeste hulpen van de goedheiligman nog steeds zwart gekleurd waren, waren er ook een aantal gevlekte en anders-gekleurde Pieten mee. "We gooien de traditie niet meteen overboord", laat de organisatie weten in de Nederlandse media. "Maar we willen de mensen die moeite hebben met Zwarte Piet duidelijk maken dat wij hen gehoord hebben. Het moet een feest zijn voor iedereen."

lees ook