"Royal Bank of Scotland liet klanten opzettelijk failliet gaan"

Uit een morgen te verschijnen rapport zou blijken dat de Britse bank Royal Bank of Scotland jarenlang opzettelijk winstgevende bedrijven in haar klantenbestand liet failliet gaan om goedkoop de hand te kunnen leggen op hun bezittingen. Dat meldt de krant Financial Times. Royal Bank of Scotland moest in 2008 door de overheid gered worden en is voor 80 procent in staatshanden.
AFP ImageForum

De aantijgingen staan in een morgen te publiceren rapport van een van de adviseurs van de Britse minister voor Handel Vince Cable. Royal Bank of Scotland zou opzettelijk klanten van de hoofdbank naar een kleinere tak van het bedrijf overgeheveld hebben.

Die tak, de Global Restructuring Group (GRG), houdt zich bezig met risicovolle leningen. Klanten van GRG betalen hoge premies en hun bezittingen worden minder waard. Op die manier kunnen de bezittingen van de klant goedkoop worden overgenomen door nog een andere tak van de bank.

Volgens Royal Bank of Scotland konden de bedrijven in kwestie niet meer worden gered. De bank ligt nog meer onder vuur. In een ander rapport dat ook deze week zou verschijnen, zou staan dat de bank ook verschillende keren geen lening heeft willen geven aan kredietwaardige bedrijven.

De nieuwe topman van RBS heeft al aangekondigd dat er nieuwe regels komen voor de kredietverlening.