"Vervreemding met Open VLD was al langer aan de gang"

"De voorbije maanden heb ik geprobeerd het schip van koers te doen veranderen. Dat is niet gelukt, dus trek ik mijn conclusies." Met die woorden gaf Vlaams parlementslid Annick De Ridder vanavond in "Terzake" meer uitleg bij haar beslissing Open VLD voor de N-VA te ruilen. "Mij is een plaats noch een lijst beloofd", voegde ze eraan toe. "Dit is geen keuze voor werkzekerheid."

Vandaag raakte bekend dat De Ridder na 15 jaar overstapt van Open VLD naar de N-VA. "Dit was één van de moeilijkste beslissingen in mijn leven", zei de Antwerpse politica daarover. "Maar als ik zie waarmee Open VLD instemt in de regering-Di Rupo, kan ik mij daar niet mee vereenzelvigen."

De 34-jarige De Ridder zat sinds 2004 voor Open VLD in het Vlaams Parlement. Tussen 2007 en 2011 was ze ook Antwerps gemeenteraadslid en fractieleider van de Vlaamse liberalen in de Antwerpse gemeenteraad.

In 2011 zette ze haar politieke carrière op een lager pitje. Ze ging voor Katoen Natie van Fernand Huts consultancy-opdrachten uitvoeren en stopte als gemeenteraadslid in Antwerpen en als bestuurder van het Antwerpse Havenbedrijf. Ze bleef wel in het Vlaams Parlement zitten.

"Ik ben bewust weggebleven van het Open VLD-congres"

Vanavond gaf De Ridder in "Terzake" meer tekst en uitleg bij haar beslissing. "De vervreemding met Open VLD was al langer aan de gang", zei ze. "De voorbije maanden heb ik geprobeerd het schip van koers te doen veranderen. Dat is niet gelukt, dus trek ik mijn conclusies. Ander zou ik niet meer in de spiegel kunnen kijken."

De recente congresteksten van de N-VA hebben volgens De Ridder de doorslag gegeven. "Het project dat daarin wordt voorgesteld, spreekt mij aan. Een beleid gericht op een slankere overheid, belastingverlagingen en schuldafbouw. En een beleid dat de middelen focust op wie ze echt nodig heeft. Voor die idealen ben ik als jonge studente in de politiek gestapt."

Ze ontkende dat de timing van het nieuws een moedwillige zet was om de euforie binnen Open VLD na het congres van afgelopen weekend te fnuiken. "Ik heb mijn besluit enkele weken geleden genomen, maar we wilden het niet communiceren in de aanloop naar het congres of tijdens het congres. Het was immers niet de bedoeling de boodschap van Open VLD te verstoren. Ik ben er trouwens bewust weggebleven."

De Ridder sprak ook tegen dat haar de eerste of de tweede plaats op de Antwerpse lijst is beloofd bij de Vlaamse verkiezingen. "Mij is een plaats noch een lijst beloofd. Dit is geen keuze voor werkzekerheid. Ik heb de N-VA wel mijn goesting overgemaakt om mee aan de kar te trekken. Ik ben dan ook blij dat het partijbureau mijn toetreding tot de N-VA-fractie in het Vlaams Parlement heeft goedgekeurd."

"Jonge, hardwerkende kracht met dossierkennis"

N-VA-voorzitter Bart De Wever toonde zich vandaag blij met de overstap. Hij noemde De Ridder "een jonge hardwerkende kracht met dossierkennis en ervaring uit het bedrijfsleven". "Wij zijn dan ook blij dat Annick ons komt versterken", aldus De Wever.

De website van De Ridder is op dit moment uit de lucht (zie foto hieronder). Op haar Twitter-profiel stond bij haar omschrijving vanmiddag nog "Vlaams volksvertegenwoordiger. for the blue party of course". Later op de dag werd dat "Only dead fish swim with the stream! Vlaams volksvertegenwoordiger".

Meest gelezen