"Volgende week dien ik mijn kandidatuur in"

Guy Verhofstadt (Open VLD), liberaal fractieleider in het Europees Parlement, zal naar eigen zeggen volgende week zijn kandidatuur indienen voor het voorzitterschap van de Europese Commissie. Dat zei hij in "Reyers laat".

Volgend jaar zijn er in mei niet alleen federale en Vlaamse verkiezingen, maar ook Europese verkiezingen. En voor het eerst speelt het Europees Parlement een grotere rol bij de verkiezing van de Commissievoorzitter, de opvolger van José Manuel Barosso.

"Vroeger werd de Commissievoorzitter aangeduid in de achterkamers van de macht", zegt Verhofstadt daarover. "Ik heb het meegemaakt dat Tony Blair en Silvio Berlusconi mij tegenhielden, omdat ze mij te Europees vonden." (n.v.d.r.: in 2004 stuitte de kandidatuur van Verhofstadt op een Britse en Italiaanse njet)

"Ik zal wellicht volgende week mijn kandidatuur indienen voor het voorzitterschap van de Europese Commissie", liet Verhofstadt weten. "Ik denk dat deze keer de verkiezingsuitslag heel bepalend kan zijn." Op de vraag welke job hij het liefst zou doen, antwoordt Verhofstadt duidelijk: "Wie zou dat (Commissievoorzitter) niet graag doen?"