"Wibra, Coolcat en Prénatal moeten verdrag tekenen"

De Nederlandse minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking Liliane Ploumen heeft uitgehaald naar de kledingketens Wibra, Prénatal en Coolcat. Volgens haar laten zij in Bangladesh producten maken door personeel dat uitgebuit wordt.
AP2012

"Winst maken mag nooit een excuus zijn voor kledingbedrijven om geen verantwoordelijkheid te dragen voor de arbeiders die de kleren maken", zegt Ploumen. "Bedrijven als Zeeman, H&M, C&A en Hema doen wel hun best."

Prénatal, Coolcat en Wibra weigeren een verdrag te tekenen waarin ze beloven om rechtvaardige salarissen te betalen aan de textielarbeiders in Bangladesh. Ploumen wil hen nu voor de keuze stellen: "Of ze tekenen alsnog het akkoord, of ze verliezen hun geloofwaardigheid bij de klanten. Nu staan ze aan de verkeerde kant van de lijn."

Ploumen gaat vandaag naar een conferentie in Berlijn waar de bedrijven samen met de vakbonden en regeringen afspraken proberen te maken over een minimumloon.

Meer dan een half jaar geleden stortte in de Bengaalse hoofdstad Dhaka een gebouw in waar heel wat textielbedrijfjes gevestigd waren. Daarbij zijn zo'n 1.100 mensen omgekomen.