Berlusconi probeert z'n vel te redden met nieuw bewijsmateriaal

In Italië heeft ex-premier Silvio Berlusconi nieuw bewijsmateriaal uit zijn hoed getoverd dat moet aantonen dat hij niks afwist van de belastingfraude waarvoor hij in augustus werd veroordeeld. Op die manier hoopt hij de stemming in de Senaat van komende woensdag die hem waarschijnlijk zijn zetel zal kosten, af te wenden. Eerder liet de Italiaanse president Giorgio Napolitano al weten dat hij niet van plan is Berlusconi gratie te verlenen.
AP2011

Berlusconi werd in augustus veroordeeld voor het opzetten van een ingenieuze constructie voor belastingontduiking bij zijn bedrijf Mediaset. Hij kreeg daarvoor vier jaar cel, die werden afgezwakt tot een jaar huisarrest of gemeenschapsdienst.

Woensdag houdt de Italiaanse Senaat een stemming over het lot van de 77-jarige ex-premier. Naar alle verwachting zal Berlusconi zijn zetel in de Senaat verliezen. In de hoop die stemming alsnog af te wenden, is hij vanavond op de proppen gekomen met nieuw bewijsmateriaal dat moet aantonen dat hij niks afwist van die belastingontduiking. Het gaat om de beëdigde verklaringen van 12 getuigen en 15.000 pagina's documentatie afkomstig uit Hongkong.

Het is erg onwaarschijnlijk dat zijn jongste demarche nog zoden aan de dijk zal zetten. Zijn veroordeling is immers door het Italiaanse Hooggerechtshof bevestigd en die beslissing is definitief. Waarnemers menen dat hij in de eerste plaats de publieke opinie wil bespelen en zijn achterban gunstig wil stemmen. Berlusconi vertelde zijn aanhangers van Forza Italia zaterdag dat een uitsluiting gelijk zou staan met een staatsgreep. Zijn partij heeft voor woensdag straatprotesten gepland tegen zijn uitsluiting.

Eerder liet president Napolitano weten dat Berlusconi zich door zijn gedrag niet alleen uitgesloten had van gratie maar dat hij bovendien blijk had gegeven van "extreem erge oordelen en voornemens". Hij waarschuwde Berlusconi dat hij zich woensdag, na zijn uitsluiting uit het parlement, tijdens eventuele protesten aan de wet diende te houden.