Bernard Dewulf krijgt Toneelschrijfprijs voor "Een lolita"

Dichter, schrijver en columnist Bernard Dewulf heeft de Taalunie Toneelschrijfprijs 2013 gekregen voor zijn stuk "Een lolita", dat werd opgevoerd door het NT Gent. "Een wonderschone tekst die verwondt en verwondert", vindt de jury.

De Taalunie Toneelschrijfprijs bekroont de meest belangwekkende theatertekst van het afgelopen seizoen. Volgens de jury is dat "Een lolita". Met zijn tekst weet Bernard Dewulf volgens de jury "een geheel nieuwe lezing te geven van het overbekende thema en verhaal".

"Hij doet dit zonder open deuren in te trappen", vindt de jury. "Integendeel, er worden zelfs deuren gevonden naar ruimtes waarvan niemand wist dat ze bestonden."

"Een lolita", gebaseerd op het beroemde verhaal van Nabokov, gaat over een dertienjarig meisje dat een seksuele relatie krijgt met een oudere man. In de toneeltekst is Lolita niet alleen het jonge meisje, maar ook de vrouw op latere leeftijd, die terugdenkt aan toen, en naar haar eigen dochter kijkt.

De jury koos de tekst uit 45 inzendingen. Ze noemt het een "wonderschone tekst die verwondt en verwondert, een tekst die als een goed gedicht nooit uitgelezen raakt."

De Taalunie Toneelschrijfprijs is 10.000 euro waard. De andere genomineerden waren Eric De Vroedt ("midnightsociety10") en Sadettin Kirmiziyüz en Casper Vandeputte ("Somedaymyprincewill.com").