Boze betogers bezetten Thaise ministeries

In de Thaise hoofdstad Bangkok zijn meer dan duizend aanhangers van de oppositie het ministerie van Financiën binnengedrongen. Ook het terrein rond het ministerie van Buitenlandse Zaken is bezet. De betogers eisen het aftreden van de regering van premier Yingluck Shinawatra.
AP2013

"Ga naar elke verdieping, ga in elke kamer, maar maak niets stuk", zei Suthep Thaugsuban, een van de leiders van de belangrijkste oppositiepartij Democratische Partij, voor ze het ministerie van Financiën binnendrongen. "Dit is de laatste stap in onze burgerlijke ongehoorzaamheid. Als de ambtenaren het werk niet neerleggen, dan nemen we morgen alle ministeries in."

Ook het terrein rond het ministerie van Buitenlandse Zaken is intussen bezet. "Ze zijn op het terrein, maar ze hebben beloofd om de gebouwen niet binnen te treden", zegt de woordvoerder van de minister van Buitenlandse Zaken Sek Wannamethee.

Onrust

Het is op politiek vlak al een maand erg onrustig in Thailand. De onrust beleefde vandaag een voorlopig hoogtepunt. Naast de bezetting van de ministeries waren er op meer dan tien plaatsen blokkades. Waarnemers vrezen voor geweld.

De manifestanten willen dat Yingluck aftreedt. De premier wordt volgens hen te veel beïnvloed door haar oudere broer, de voormalige politieke leider Thaksin Shinawatra. Zo wou ze een wetsvoorstel indienen waardoor haar broer amnestie zou krijgen en naar Thailand zou kunnen terugkeren. Thaksin werd in 2006 door het leger afgezet. Gisteren betoogden 100.000 mensen tegen het regime in Bangkok in de grootste betoging in Thailand in jaren.