Europa bindt strijdt aan tegen brievenbusmaatschappijen

De Europese Commissie wil in de toekomst zogenoemde brievenbusmaatschappijen harder aanpakken. Dat zijn lokale afdelingen in naam van internationale bedrijven die zo hun winsten naar andere landen doorsluizen. Europese landen lopen hierdoor miljarden euro's aan belastinginkomsten mis. Eén Europese regeling moet hiermee komaf maken.

"Verschillen in belastingregimes tussen de verschillende lidstaten, hebben bedrijven in staat gesteld achterpoortjes te vinden om hun belastingen te minimaliseren of zelfs helemaal tot nul te herleiden", zegt de bevoegde Europees commissaris Algirdas Semeta.

Daarom wil de Europese Commissie nu één Europese regeling uitwerken. Die moet komaf maken met de zogenoemde brievenbusmaatschappijen. Internationale bedrijven openen een zogezegd filiaal in een land waar weinig tot geen belastingen worden geïnd. Hoewel dat filiaal vaak niet meer is dan een adres ("een brievenbus") stelt het hen toch in staat winsten wereldwijd te versluizen en zo belastingen te ontwijken.

In Nederland alleen al bestaan naar schatting 12.000 brievenbusmaatschappijen. Volgens fiscaal specialist Michel Maus telt ook ons land veel van deze bedrijven. "Ik denk dat we hier toch ook al vrij vlug over een paar duizend van die brievenbusvennootschappen mogen spreken", zegt hij "Dat zijn dan vennootschappen die puur in België zijn neergestreken om te kunnen profiteren van de fameuze notionele intrestaftrek."

"Het voorstel van de Europese Commissie zal de situatie grondig veranderen. Puur om fiscale redenen zal men niet meer in een ander land een vennootschap kunnen oprichten. Men zal daadwerkelijk economische activiteiten moeten genereren."

De plannen van de Europese Commissie moet wel nog worden goedgekeurd door het Europees Parlement en de lidstaten.

Meest gelezen