Nederlandse schrijver Gerrit Krol overleden

De Nederlandse schrijver Gerrit Krol is op 79-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van de ziekte van Parkinson. Krol won tijdens zijn carrière onder meer de Multatuliprijs, de Constantijn Huygensprijs en de PC Hooftprijs.

Gerrit Krol publiceerde sinds 1961 gedichten in literaire tijdschriften en debuteerde een jaar later met de roman "De rokken van Joy Scheepmaker". Andere bekende werken van Krol zijn "Het gemillimeterde hoofd", "De weg naar Sacramento" en "Duivelskermis".

"Duivelskermis" uit 2007 is het fictieve verslag van zijn ziekteproces. De schrijver, dichter en essayist is zondag op 79-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van de ziekte van Parkinson.

Gerrit Krol werd gelauwerd met verschillende prijzen en in 2005 werd de Gerrit Krol-brug ingehuldigd in zijn geboortestad Groningen (foto).