Politie moet vrouwelijke slachtoffers tactvoller opvangen

Minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet (CDH) wil dat politieagenten galanter omgaan met slachtoffers van geweld- of zedenfeiten. Ze heeft de korpschefs daarover een rondzendbrief gestuurd. De meeste slachtoffers van partnergeweld zijn vrouwen, velen onder hen doen geen aangifte. Het is vandaag de internationale dag tegen geweld op vrouwen.

Vorig jaar waren er in ons land 20.370 gevallen van partnergeweld. In 85 procent van de gevallen waren vrouwen het slachtoffer. Daarnaast werden 3.421 verkrachtingen gemeld, 19.616 gevallen van psychisch geweld en 3.455 aanrandingen van de eerbaarheid. De cijfers voor dit jaar zouden iets lager liggen.

Het probleem is echter dat heel wat slachtoffers geen aangifte doen. Zo wordt maar een tiende van de verkrachtingen aangegeven. Een beter onthaal zou vrouwen over de streep kunnen trekken, stelt Milquet (foto). En via betere opleidingen zouden agenten kunnen leren om respectvoller en correcter met hen om te gaan.

Milquet biedt nu nieuwe opleidingen aan en stuurde de korpschefs ook een rondzendbrief met aanbevelingen. Bijvoorbeeld om slachtoffers "te beschermen tegen de nieuwsgierigheid van een volle wachtzaal". Ze mogen hen niet onderbreken en moeten fysiek contact, zoals de vrouwen omarmen, vermijden. Als een vrouw moeilijk uit haar woorden raakt, moeten ze haar tijd geven om rustig haar verhaal te doen. Tot slot mogen ze slachtoffers absoluut niet de indruk geven dat ze zelf verantwoordelijk zijn voor de agressie.

Net vandaag dienen enkele Franstalige Kamerleden een wetsvoorstel in om vrouwen die een grote kans lopen op mishandeling een nood-gsm te geven. In noodsituaties zouden de vrouwen door gewoon op een knop te duwen de hulpdiensten kunnen verwittigen. De gsm's zijn uitgerust met een geolocatie-systeem waardoor de hulpdiensten zelfs zonder een woord van het slachtoffer kunnen nagaan waar dat zich bevindt.

Gelijkaardige proefprojecten in Frankrijk, Duitsland en Spanje hebben hun nut al bewezen. De kostprijs zou 135 euro per persoon per maand bedragen.