Protest tegen GAS-boetes voor aanvang Gentse gemeenteraad

Voor de trappen van het Gentse stadhuis hebben een honderdtal actievoerders uit verschillende organisaties verenigd in "GAS-vrij Gent" vanavond tegen een mogelijke uitbreiding van de GAS-reglementering geprotesteerd. De actie werd net voor de start van de Gentse gemeenteraad gehouden, die dat punt evenwel niet op de agenda plaatste.

De actievoerders herinnerden het stadsbestuur aan de ambitie om de "kindvriendelijkste stad van Vlaanderen" te worden. Ze menen dat met GAS-boetes sociale rechten met de voeten worden getreden en dat maatschappelijk kwetsbaren meer risico lopen om beboet te worden.

"Wij vragen van ons stadsbestuur om tegen de stroom in te gaan en van Gent een GAS-vrije stad te maken." Om hun eis bij te zetten, startte GAS-vrij Gent enkele weken geleden met het verspreiden van raamaffiches.

Een deel van de actievoerders nam rond 19 uur, bij de start van de gemeenteraad, plaats op de publieksbanken. De politie lichtte hen een aantal bepalingen uit het huishoudelijk reglement toe, maar hun aanwezigheid leidde niet tot problemen.

GAS-vrij Gent is een coalitie van onder meer TegenGAS, Masereelfonds, ABVV Jongeren, ACLVB, Actief Linkse Studenten, Liga voor Mensenrechten, Vredesactie, VZW Jong, Samenlevingsopbouw Gent, Victoria Deluxe, Onafhankelijk Leven, Anjer, HCA OOst-Vlaanderen, ACV Gent-Eeklo, Vrede, LEF, Comac en andere organisaties.