Recordaantal veroordelingen voor rijden zonder rijbewijs

Vorig jaar zijn in België meer dan 9.000 mensen veroordeeld voor rijden zonder rijbewijs. Dat is een record, zo blijkt uit cijfers van Justitie die "VTM Nieuws" gisteravond bracht.

Het aantal veroordelingen neemt elk jaar toe. Het gaat onder meer om mensen die gewoon niet mogen rijden of mensen met een voorlopig rijbewijs die zich niet aan de regels houden. Sinds 2000 is het aantal veroordelingen voor rijden zonder rijbewijs meer dan verdubbeld. Toen ging het nog om 3.991 gevallen. Vorig jaar werd het record van 9.159 veroordelingen bereikt.

"De politie verruimt de controles. Men gaat niet alleen specifiek op alcohol controleren. Maar tijdens een alcoholcontrole gaat men systematisch ook vragen naar het rijbewijs en andere boorddocumenten, waardoor de pakkans enorm vergroot", aldus Kathleen Stinckens van de Vereniging van Politierechters. Wie zonder rijbewijs rondrijdt, riskeert een boete van 1.200 tot 12.000 euro en een rijverbod. Dat geldt voor alle voertuigen, ook voor bijvoorbeeld bromfietsen.

Politierechters kunnen hiervoor nooit een gevangenisstraf opleggen. "Ik denk dat het voor hardleerse chauffeurs soms wel eens nodig is hen uit de maatschappij te halen", zegt Kathleen Stinckens.