Syrië-conferentie in Genève vindt plaats op 22 januari

De langverwachte vredesconferentie in Genève over Syrië vindt plaats op 22 januari volgend jaar. Dat hebben de Verenigde Naties bekendgemaakt. Het zal de eerste keer zijn dat afvaardigingen van de rebellen en het regime samen rond de tafel zitten.
VN-topman Ban Ki-moon.

Het was VN-topman Ban Ki-moon die aankondigde dat de conferentie zal plaatsvinden op 22 januari. "Het zou onvergeeflijk zijn om deze kans om een einde te maken aan het lijden en de vernietigingen, niet te grijpen", waarschuwde hij meteen.

De VN, de VS en Rusland proberen al maandenlang om de strijdende partijen in Syrië rond de tafel te krijgen. Dat de vredesconferentie in Genève, in Zwitserland, zou plaatsvinden, was bekend, maar op een datum was het lang wachten.

Er waren dan ook heel wat struikelblokken, zoals de vraag wie er de Syrische rebellen, die bestaan uit diverse groepen met verschillende doelstellingen, zal vertegenwoordigen. De Russen wilden ook graag dat Iran zou vertegenwoordigd zijn op de conferentie, maar de Amerikanen wilden dat niet.

VN is "hoopvol"

Duidelijke antwoorden op die vragen zijn er voorlopig nog steeds niet. De Syrische Nationale Raad, een coalitie van oppositiegroepen, wil wel praten, maar stelde eerder enkele voorwaarden, zoals de vrijlating van alle gevangenen. Bovendien staat voor hen vast dat er geen rol kan zijn voor president Bashar al-Assad (kleine foto) in de overgangsperiode na zijn bewind.

Het regime van Assad heeft gezegd dat het "in principe" wil deelnemen aan de conferentie. Aan de andere kant klinkt het ook dat ze niet willen onderhandelen met terroristen, een term die het regime gebruikt voor alle tegenstanders. De lijn van de Assad-regering is ook altijd geweest dat een mogelijke politieke oplossing geen vertrek van Assad zelf zal inhouden.

Of er veel te verwachten valt van de top, is dan ook zeer de vraag. Toch is de VN naar eigen zeggen hoopvol. "We gaan naar Genève met een missie van hoop. De conferentie in Genève is het middel voor een vredige overgang, die het legitieme streven van het Syrische volk naar vrijheid en waardigheid realiseert, en veiligheid en bescherming garandeert voor alle gemeenschappen in Syrië."

Ban Ki-moon vraagt alle vertegenwoordigers om te komen "met de duidelijke overtuiging" dat het doel van de gesprekken is om het Genève-handvest van juni 2012 in de praktijk om te zetten. Die tekst houdt in dat er een onmiddellijk staakt-het-vuren moet komen. Vervolgens zou er een overgangsregering gevormd worden met leden van de oppositie en de Assad-regering.

AP2013