WTO laat Europees verbod op pelsen van zeehonden toe

De Wereldhandelsorganisatie WTO vindt dat de Europese Unie de import van zeehondenpels mag verbieden wegens morele redenen. Daarmee geven ze Canada en Noorwegen, die een klacht indienden tegen het handelsverbod, ongelijk.

De Wereldhandelsorganisatie oordeelde dat dierenwelzijn een wereldwijde bekommernis is en dat de beperkte maatregelen van de Europese Unie gegrond zijn. Sinds 2009 bestaat er een handelsverbod op pelsen van zeehonden.

Canada en Noorwegen dienden een klacht in bij de WTO omdat ze het verbod inconsequent vonden. De WTO stelt in een rapport dat de Europese Unie het recht heeft die producten te weigeren wegens morele redenen.

Dierenorganisaties hebben lang geprotesteerd tegen het doodknuppelen van zeehonden. Zij zijn dan ook tevreden met de uitspraak van de WTO. "Het rapport is een overwinning voor de zeehonden, het dierenwelzijn en de Europeanen", zegt Sonja Van Tichelen van het International Fund for Animal Welfare (IFAW).

GAIA ziet in dit rapport een belangrijk precedent. "Door het verbod op de verkoop van producten afkomstig van zeehonden goed te keuren, bewijst de WTO dat het dierenwelzijn een geldig criterium vormt om de invoer van bepaalde goederen te beperken. In de toekomst zou de invoer van andere dieronvriendelijke producten ook kunnen verboden worden", zegt GAIA-directeur Ann De Greef.