Zware boete voor gebruik van Twitterfoto's

De (foto)persbureaus AFP en Getty Images zijn veroordeeld tot een hoge boete omdat ze zonder toestemming foto's hadden gebruikt die een freelance fotograaf op Twitter had gedeeld. De twee agentschappen moeten de fotograaf een vergoeding van 1,2 miljoen dollar (886.000 euro) betalen.

Freelance fotograaf Daniel Morel deelde foto's die hij had gemaakt na de aardbeving van 2010 in Haïti op Twitter. Een redacteur van AFP ontdekte de foto's via de Twitter-account van iemand anders en stuurde ze naar Getty Images. Via Getty kwamen ze bij andere media terecht, o.a. bij de Amerikaanse krant The Washington Post.

In 2010 klaagde AFP Morel aan. Het Franse persbureau eiste dat de fotograaf eerdere beschuldigingen van copyrightschending aan het adres van AFP zou intrekken. Volgens AFP staat Twitter toe om foto's te gebruiken als ze eenmaal zijn gedeeld.

Morel spande op zijn beurt een rechtszaak aan tegen AFP en werd in het gelijk gesteld. De rechter bepaalde dat Twitter alleen het plaatsen en retweeten van foto's toestaat, niet het commerciële gebruik ervan. Daarvoor moet eerst de toestemming van de fotograaf gevraagd worden.

De veroordeling en schadevergoeding schept een belangrijk precedent voor de manier waarop nieuwsmedia beelden en video's van sociale media mogen hergebruiken.