"Eén op de vijf gezinnen komt niet rond met inkomen"

Het inkomen van ruim vier op de tien gezinnen volstaat soms niet om de maand door te komen, bij één op vijf gezinnen gebeurt dat vaak of zelfs maandelijks. Dat blijkt uit een enquête over de gevolgen van de crisis die Test-Aankoop bij 1.300 gezinnen uitvoerde.

Uit de bevraging blijkt dat meer dan de helft van de Belgische gezinnen het financieel minder goed heeft dan vijf jaar geleden. "Meer alarmerend is dat de financiële situatie bij vier op de tien gezinnen er ook in het laatste jaar op is achteruitgegaan", zegt Ivo Mechels, woordvoerder van Test-Aankoop.

Toch blijft het gemiddelde netto-inkomen van een Belgisch gezin (2.819 euro) ruim voldoende om de maandelijkse uitgaven (2.210 euro) te dekken. Vijftien procent van de gezinnen moet het echter doen met 1.500 euro per maand, en 2 procent met minder dan 1.000 euro.

Dat inkomen blijkt niet altijd voldoende, want 43 procent van de ondervraagden zegt dat ze "nu en dan" zonder geld komen te zitten voor het nieuwe loon of de uitkering wordt gestort. Bij 20 procent zou dit "vaak" of zelfs "elke maand" gebeuren.

"Er moet dus worden geknipt in de uitgaven, en enkele cijfers baren opzien: meer dan de helft van de ondervraagden heeft het moeilijk om jaarlijks een week op vakantie te gaan met het gezin, drie op de tien respondenten moeten schrappen om de noodzakelijke medische zorg te kunnen betalen, en twee op de tien hebben al moeite om de juiste voeding op tafel te brengen", zegt Test-Aankoop.

Ongeveer één op de vijf gezinnen heeft het moeilijker om gepaste kleren aan te kopen voor alle gezinsleden en om geld te vinden voor vrijetijdsbesteding, kinderopvang en inrichting en onderhoud van het huis.

De financiële problemen werken volgens de enquête op de gemoedstoestand, het sociaal leven en de relaties. "Ongeveer drie op de tien hadden al eens last van slapeloosheid, irritatie, angst of neerslachtigheid, al zitten de zwaarste klachten duidelijk gegroepeerd bij de groep van mensen die in financieel moeilijke papieren zitten", klinkt het. "Voor wat de impact op het sociaal leven betreft, spreekt 18 procent van een 'sociaal isolement' door de financieel weinig rooskleurige toestand. Zestien procent voelt de crisis doorwegen op de relatie met de partner, nog iets meer mensen melden familiale problemen in het algemeen." Van de personen die zijn gescheiden of met hun partner hebben gebroken, wijt 23 procent dat aan financiële moeilijkheden.

Voor wat de toekomst betreft, stellen de meeste mensen de vraag of ze hun levensstijl zullen kunnen behouden. Sommigen hebben meer vertrouwen: één op de vijf zegt geen financiële zorgen te hebben, zeven op de tien zien slechts een kleine kans dat ze de volgende twaalf maanden hun werk zullen verliezen.

De enquête werd ook gedaan bij Italiaanse, Spaanse en Portugese gezinnen. Zij blijken het nog moeilijker te hebben.

Meest gelezen