"Naaktstrand is droom die aan diggelen wordt geslagen"

Het is alleszins een ambitieus project van de toeristische dienst van de Amerikaanse staat Florida: de kustlijn, ruim 1.300 km, op een dergelijke manier fotograferen zodat uiteindelijk 360 graden-beelden kunnen gecreëerd worden. "Visit Florida" schakelde dan ook de hulp van Google Street View in om dit project tot een goed einde te brengen. In augustus startten vier fotografen met hun trektocht en met het nodige gespecialiseerde cameramateriaal in handen en op schouders. Tot vorige week. Hun ervaringen waren niet unaniem positief en daar zaten plaatselijke naaktstranden voor iets tussen.

Nelson Mongiovi, projectmanager, op nieuwswebsite Miami Herald: "Het was al erg heet, inclusief hoge verwachtingen, toen de fotografen in augustus eraan begonnen. Sommigen deden die pijn verzachten door vast te klampen aan het idee dat er een aantal naaktstranden op hun weg lagen."

"Maar die bleken eerder een traumatiserend effect op hen te hebben gehad. Want toen ze bij het eerste naaktstrand arriveerden, was hun spontane reactie: "Hier wordt een droom aan diggelen geslagen." Blijkbaar zouden heel wat mensen die naar een naaktstrand gaan beter hun kleren aanhouden."

Op het einde van de rit bleek toch het gevoel van voldoening te overheersen, maar, aldus fotograaf David Delong, "dit is absoluut de vreemdste job die ik ooit gehad heb".

Bedoeling is dat het project volgend jaar aan de (potentiële) bezoeker van Florida via het internet kan aangeboden worden. "Naakttoeristen hoeven alvast niet te vrezen dat hun edele delen zichtbaar zijn. Die zullen onscherp gemaakt worden, zoals bijvoorbeeld nummerplaten van auto’s", aldus directeur Will Seccombe van "Visit Florida" op nieuwssite WCTV.

lees ook