"Niet alles met een gat is een vagina"

Toen midden november de plannen voor het Al Wakrah-stadion, dat een van de uithangborden van het WK voetbal 2022 in Qatar moet worden, bekendgemaakt werden, werd de vorm al snel het voorwerp van spot. Niemand zag er een typisch Arabisch vrachtzeilschip in, wat het uitgangspunt was van de bekende Britse toparchitecte met Iraakse roots, Zaha Hadid. Het internet doopte het gebouw al snel om tot de "Vagina Arena".

"Dit lijkt wel erg veel op een belangrijk deel van de vrouwelijke anatomie. Wat hier ontworpen is, is niet minder dan een heuse vagina", aldus nieuwswebsite New York Daily News, een omschrijving die op meerdere nieuwswebsites wereldwijd terug te vinden was. Sekstherapeute Anna Breslaw meende in Esquire Magazine zelfs schaamlippen te zien in het ontwerp.

Hadid, die onder meer het Aquatics Centre, dat vorig jaar nog schitterde tijdens de Olympische Spelen in Londen, ontwierp, reageerde zopas ontgoocheld op nieuwswebsite Time: "Het is gênant dat men zulke vergelijkingen bedenkt. Wat bedoelen ze eigenlijk? Dat alles met een gat een vagina is?"

"Weet je, mocht een mannelijke architect dit bedacht hebben, dan zouden criticasters niet zo’n schunnige vergelijkingen maken."

Toch kwamen er ook positieve reacties op het ontwerp. Zo "applaudisseerde" blogster Holly Baxter op nieuwswebsite The Guardian ervoor: "In dit land waar sport en vrouwen heel weinig zo overduidelijk samenkomen, is dit een positief gegeven. En waarom zouden geen 45.000 mensen in een vrouwelijk voortplantingsorgaan kunnen gepropt worden? Alsof ze daar nog nooit geweest zouden zijn?"

Hier beneden kunt u het ontwerp in al zijn/haar glorie bewonderen:

lees ook