"Nog geen oplossing voor 112 Gesù-krakers"

Van de vroegere bezetters van het Gesù-klooster in Sint-Joost-ten-Node hebben 84 mensen een nieuw onderkomen, met dank aan zo'n 20 opvangplaatsen die de gemeente en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest ter beschikking gesteld hebben, maar voor 112 personen is de situatie nog steeds onzeker.

De 112 ex-Gesù-krakers die geen onderdak hebben, overleven op de straat of moeten een alternatief zoeken voor de noodopvang die ze kregen via de winteropvang. Dat hebben ex-bewoners van het klooster gisterenavond gezegd, toen ze een stand van zaken maakten in een café nabij het klooster.

Meer dan tien ex-bewoners van het Gesù-klooster hebben maandagavond bovendien de gemeenteraad van Sint-Joost-ten-Node bijgewoond. Burgemeester Emir Kir (PS) verdedigde er zich en zei dat hij de situatie met de grootste zorg aangepakt heeft. Hij zei dat hij drastische maatregelen moest nemen.

Een spijtige maar verantwoorde beslissing, klonk het. Een gebouw kraken en daarbij geen inkomsten hebben is onhoudbaar, aldus Kir. "Wij zijn voorstander van integratie van families in opvangplaatsen, en niet in onaangepaste plaatsen."