"We kunnen van Schotland een succesvol land maken"

De eerste minister van Schotland Alex Salmond heeft bekendgemaakt hoe Schotland er als onafhankelijk land zou kunnen uitzien. De Britse koningin en het pond zullen blijven, maar er komt een socialer beleid met gratis kinderopvang, minder belastingen en hogere uitkeringen. Over tien maanden kunnen de Schotten in een referendum kiezen of ze onafhankelijk willen worden.
Eerste minister van Schotland Alex Salmond en vice-eersteminister Nicola Sturgeon

Momenteel maakt Schotland nog deel uit van het Verenigd Koninkrijk. Op het referendum van 18 april volgend jaar kiezen de Schotten al dan niet voor onafhankelijkheid.

De eerste minister stelde vandaag een document van 670 pagina's voor dat laat zien hoe het land er als onafhankelijke staat zou kunnen uitzien. Volgens Salmond zullen de belastingen niet moeten worden verhoogd als Schotland onafhankelijk wordt. "We hebben de mensen, de kennis en de middelen om van Schotland een succesvol land te maken", zegt hij.

Vele Schotten nog onbeslist

In zijn plannen staat dat de Britse koningin en het pond behouden zullen blijven en dat ze ook bij de Europese Unie zouden blijven. Er moet wel een socialer beleid komen met gratis kinderopvang, minder belastingen en hogere uitkeringen. De olie- en gasvoorraden in zee zouden grotendeels in Schotse handen moeten vallen. De belastingen zullen niet worden besteed aan nucleaire programma's. Hij wil ook de kerncentrales dicht.

Vice-eersteminister Nicola Sturgeon beschrijft het document als "het meest uitgebreide document dat ooit verschenen is over de mogelijke onafhankelijkheid van het land".

Tien maanden voor het referendum weten vele Schotten nog niet hoe ze gaan stemmen. Uit de laatste peiling die gepubliceerd is in "The Sunday times" deze week blijkt dat 47 procent voor en 38 procent tegen de onafhankelijkheid is. 15 procent gaf aan het nog niet te weten.