Aantal sluitende bibliotheekfilialen neemt toe

Steeds meer filialen van bibliotheken houden op te bestaan in Vlaanderen. In 2006 waren er 472 uitleenposten. Vorig jaar waren er dat nog maar 375. Dat meldt De Morgen op basis van cijfers van het Agentschap Sociaal-Cultureel Werk voor Jeugd en Volwassenen.

De voorbije twee weken werd er in vier gemeenten in Vlaanderen de sluiting van in totaal 15 uitleenposten bekendgemaakt. Reden voor die sluitingen zijn de besparingen die de gemeenten moeten doorvoeren.

Bruno Vermeeren van de Vlaamse Vereniging voor Bibliotheek, Archief & Documentatie dringt erop aan dat de Vlaamse overheid een register met minimumcriteria voor bibliotheken in het leven roept.

"Een bibliotheek is een basisdienst voor alle burgers. Iedereen moet toegang krijgen tot de diensten van een bibliotheek", aldus Vermeeren in "Hautekiet" op Radio 1.