Amerikaanse B52's in "hete" Chinese luchtruim

Twee Amerikaanse bommenwerpers zijn zonder medeweten van China over de betwiste Senkaku-eilanden gevlogen, een zoveelste rondje blufpoker over de kwestie die Japan en China scheidt.
AP2012

Volgens het Amerikaanse ministerie van Defensie zijn de toestellen opgestegen van de basis op het eiland Guam, in de Stille Oceaan. De vliegtuigen hadden geen bommen aan boord.

Afgelopen weekend heeft China bekendgemaakt dat het luchtruim rond de eilanden door de Chinese defensie gecontroleerd wordt. Japan erkent het Chinese gezag over het luchtruim in die regio niet. Door het Chinese initiatief is de spanning in de Chinees-Japanse verhoudingen weer opgelopen.

Het incident met de Amerikaanse B52's toont aan dat Washington zijn Japanse bondgenoot steunt en geen rekening houdt met de Chinese aankondiging van afgelopen zaterdag. Washington vindt dat Peking en Tokio via onderhandelingen een oplossing voor de Senkaku-kwestie moeten proberen te vinden