Cipiertekort bedreigt opening nieuwe gevangenis in Beveren

De opening van de nieuwe gevangenis in Beveren loopt mogelijk vertraging op door een tekort aan cipiers. Dat schrijven Het Nieuwsblad en De Standaard. Volgens de vakbonden kan het systeem van aanwervingen beter en eenvoudiger.
De gevangenis van Beveren zou in maart moeten geopend worden.

Hoewel er 19.000 kandidaten zijn voor een baan als cipier, dreigt een cipiertekort de opening van de nieuwe gevangenis in Beveren in de weg te staan. De vakbonden wijzen met de beschuldigende vinger naar de manier waarop Justitie en Selor de examens organiseren. "Het systeem kan beter en eenvoudiger", zegt Gino Hoppe van de socialistische vakbond in "De ochtend" op Radio 1.

"De overheid heeft de gevangenis van Beveren ingedeeld in de regio Antwerpen. Raar maar waar, want volgens ons ligt Beveren nochtans in Oost-Vlaanderen", zegt Hoppe. "Doordat er al een tekort is aan cipiers in regio Antwerpen, is er nu dus ook een tekort in Beveren."

Mensen uit Oost-Vlaanderen zouden volgens Hoppe niet solliciteren voor de job uit vrees om in Antwerpen of Mechelen terecht te komen en mensen uit Antwerpen zouden niet solliciteren uit vrees om in Beveren terecht te komen. De bonden stellen voor om voortaan examens te organiseren per gevangenis, niet per regio.

Daarnaast willen de vakbonden dat de leeftijd om cipier te worden verlaagd wordt tot 18 jaar. Wie penitentiaire bewakingsassistent wil worden, zoals het beroep officieel heet, heeft enkel een diploma secundair onderwijs nodig, maar moet wel 20 jaar oud zijn. "Waarom moet iemand die het juiste diploma heeft nog twee jaar wachten? Zo verliezen we veel kandidaten."