Curiosity weer aan de slag na elektrisch probleem

Na een gedwongen pauze door een elektrisch probleem is de Amerikaanse robotjeep Curiosity opnieuw aan de slag op Mars. Dat heeft de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA laten weten via Twitter.

Vorige week had de Curiosity uit voorzorg tijdelijk verlof gekregen nadat een verandering van voltage was opgetreden. Wellicht was het probleem te wijten aan een kortsluiting in het elektrische systeem van de Marsrobot zelf. De NASA maakt zich na onderzoek sterk dat er geen negatieve gevolgen zijn en dat Curiosity dus zijn werk gewoon kan voortzetten.

Soortgelijke elektrische veranderingen deden zich zonder erg ook al voor op vroegere ruimtetuigen, zoals de Cassini die rond Saturnus wentelt, aldus de NASA. Curiosity bolt al meer dan een jaar over het oppervlak van Mars en zoekt er naar sporen van (vroeger) leven.