Electrawinds geeft zich nog week om oplossing te vinden

Het Oostendse groenestroombedrijf Electrawinds moet naar eigen zeggen op 2 december het faillissement aanvragen als er geen afdoende oplossing gevonden wordt met de schuldeisers of de mogelijke investeerders. Dat laat het bedrijf weten in een persbericht. Electrawinds zit al een tijdje in slechte papieren.

De raad van bestuur van Electrawinds heeft vandaag beslist om de belangrijkste aandeelhouders en schuldeisers uit te nodigen voor een vergadering morgen. Het noodlijdende groenestroombedrijf wil er onderhandelen over een overeenkomst om het bedrijf recht te houden en over alternatieven voor de toekomstige financiering van het bedrijf.

Indien er geen afdoende overeenkomst bereikt kan worden met de aandeelhouders of met het investeerdersconsortium bestaande uit DG Infra+, Fortino, Gimv-XL en de Vlaamse investeringsmaatschappij PMV, moet de groep tegen maandag 2 december het faillissement aanvragen, aldus de raad van bestuur.

Electrawinds is de voorbije jaren uitgegroeid tot een grote groenestroomproducent. Het bouwt windmolens, zonnepanelen, en biomassacentrales, maar gaat gebukt onder een grote schuldenlast. Via allerlei investeringsmaatschappijen is er al een pak overheidsgeld naar het bedrijf gevloeid. De Belgische staat zou het bedrijf dan ook liever niet zien failliet gaan.

Dat de energieprijs historisch laag staat en de steun voor groene stroom gradueel afneemt, speelt ook niet in het voordeel van Electrawinds. Voor het einde van het jaar moet het bedrijf zowat 90 miljoen euro zien te vinden.

"Gematigd pessimistisch"

De socialistische vakbond ACOD is "gematigd pessimistisch" over de toekomst van Electrawinds. "Deze problemen hangen al langer in de lucht", zegt Jan Van Wijngaerden van het ACOD. "We gaan zelf nog proberen te spreken met de directie over de toekomst, maar er moet sowieso gewerkt worden aan een oplossing voor de betrokken werknemers, of die nu positief of negatief is."