Fransen sturen 1.000 extra soldaten "om genocide te voorkomen"

Frankrijk stuurt 1.000 extra soldaten naar de Centraal-Afrikaanse Republiek (CAR). De Franse troepen moeten de vredesmacht van de Afrikaanse Unie gedurende zes maanden ondersteunen. Internationale waarnemers vrezen dat er een genocide op til is in het land.

Na Mali vorig jaar bereidt Frankrijk nu een interventie voor in de Centraal-Afrikaanse Republiek (CAR) met zo'n 1.000 soldaten. Parijs heeft een ontwerp ingediend bij de VN-Veiligheidsraad om met een VN-mandaat de troepen van de Afrikaanse Unie (MISCA) te ondersteunen in het land dat ten prooi valt aan chaos. De regering in Bangui bestuurt nauwelijks meer dan de hoofdstad zelf.

De Franse troepen moeten de orde herstellen in het land totdat de 3.600 soldaten van de Afrikaanse Unie volledig zijn ingezet. Momenteel zijn er al 2.500 van die MISCA-troepen actief in het land. Parijs heeft zelf al een 400-tal soldaten in de voormalige Franse kolonie, maar als de Veiligheidsraad de interventie goedkeurt, komen daar vanaf december dus 1.000 soldaten bij.

Genocide op til?

In maart heeft een rebellenalliantie onder leiding van Michel Djotodia president François Bozizé verjaagd, maar intussen blijkt dat Djotodia zijn eigen troepen niet in de hand heeft. Al maanden zijn er berichten over gruwelijke slachtpartijen in het land.

Volgens de Verenigde Naties zijn al zo'n 400.000 mensen voor het geweld op de vlucht. Velen daarvan zijn radeloos de onherbergzame jungle ingevlucht en zijn daar afgesloten van voedsel en gezondheidszorg. 68.000 anderen zijn naar de buurlanden Kameroen, Tsjaad en Zuid-Soedan gevlucht.

Hoewel religie in het begin nauwelijks een rol speelde, kiest de moslimminderheid van het land nu de kant van de rebellen. De christenen hebben intussen milities opgericht en gevreesd wordt dat ze de moslimminderheid willen uitroeien.

Bijna 20 jaar na de genocide in Rwanda lijkt er dus opnieuw een volkerenmoord op til in het hart van Afrika. Frankrijk lijkt dat laatste nu te willen voorkomen door extra troepen te sturen, maar het is maar zeer de vraag of die Franse vredesmacht effectief het bloedvergieten kan voorkomen. De genocide in Rwanda in 1994 vond ook plaats onder de neus van VN-blauwhelmen.