Geavanceerde robot gevloerd door blokje hout

De technologie om robots te laten stappen als een mens, gaat met rasse schreden vooruit. Dat staat vast. Maar het blijft een moeilijke klus. Zo kan een simpel blokje hout ATLAS vloeren, een van de meest geavanceerde robots van het moment.

De ATLAS-robot is een miljoenenproject van het Amerikaanse bedrijf Boston Dynamics. Op termijn moet hij bijvoorbeeld kunnen worden ingezet bij rampenbestrijding, omdat hij zou kunnen gaan waar dat voor mensen niet mogelijk is.

Maar er is nog werk, zo blijkt. Een team van onderzoekers uit Florida onderwierp de robot aan een test waarbij hij over een terrein moet stappen dat bedekt is met stukken "puin", zoals touw, houten planken en steentjes. ATLAS, die een vrij afschrikwekkend uiterlijk heeft meegekregen, lijkt de taak aanvankelijk vlot aan te kunnen en stapt traag en voorzichtig over de brokstukken.

Op het einde gaat het echter helemaal mis, de robot valt uiteindelijk over een simpel blok hout. Het touw waarmee hij aan het plafond vasthangt, vermijdt dat ATLAS op de grond zou vallen en zich zou beschadigen. Bekijk de beelden hieronder: