Milquet plant jaarlijkse fysieke test voor brandweer

Minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet (CDH) wil in de toekomst alle Belgische brandweermannen en -vrouwen jaarlijks testen op hun fysieke paraatheid. Dat schrijven Gazet van Antwerpen en Het Belang van Limburg. De Brandweer Vereniging Vlaanderen (BVV) is ongerust en vreest dat veel vrijwilligers aan de kant zullen worden geschoven.

Milquet liet verschillende fysieke tests in een ontwerptekst gieten. De testen zijn bijvoorbeeld van een pop van 80 kilogram over een afstand van 15 meter verslepen en een traplooptest met 20 kilogram materiaal in de handen. De jaarlijkse conditietest zou al in 2015 jaarlijks verplicht worden. Wie niet slaagt, zou niet meer mogen uitrukken.

Bij de Brandweer Vereniging Vlaanderen vreest men voor het lot van de vrijwilligers. "Fysieke testen zijn nuttig, maar wij pleiten voor een overgangsperiode van vier jaar zodat de brandweermensen zich fysiek voldoende kunnen voorbereiden", zegt voorzitter Chris Addiers.

De BVV vraagt om oudere mensen niet zomaar aan de kant te schuiven. "Wij vragen om zeker met deze mensen rekening te houden. Een pompier van 55 heeft niet meer de conditie van iemand van 25 jaar. Maar een korps heeft ook ervaring nodig."

Het kabinet van Milquet vraagt de definitieve beslissing af te wachten en zegt dat er rekening zal gehouden worden met de leeftijd van de vrijwilligers. "We gaan echt niet het onmogelijke vragen."