Nederland heeft nieuw driesterrenrestaurant

Restaurant De Leest in Vaassen, in de Nederlandse provincie Gelderland, heeft in de gisteren voorgestelde Nederlandse Michelin-gids 2014 een derde ster gekregen. De gids pakt verder uit met drie nieuwe tweesterrenrestaurants en negen zaken die een eerste ster krijgen.

Met de sluiting van het driesterrenrestaurant Oud Sluis van Sergio Herman verliest Nederland een driesterrenrestaurant, maar met De Leest komt er ook opnieuw één bij. Volgens de gids "zorgen kosmopolitische invloeden en inventiviteit voor een elegant contrast tussen zoet, zuur en smaak" in De Leest.

Zo blijven er in Nederland twee restaurants met drie Michelin-sterren. De Librije, het restaurant van chef-kok Jonnie Boer in Zwolle, behield immers zijn driesterrenquotering en wordt geroemd als "een vaste waarde met ondeugende creativiteit en een uitstekende keuze van ingrediënten". Algemeen ziet Michelin hoe "de huidige economische situatie de Nederlandse chefs dwingt tot creativiteit en flexibiliteit".

Nederland krijgt er drie tweesterrenzaken bij, wat het totaal op 18 brengt, en ziet het aantal restaurants met één ster stijgen met negen zaken tot 84. Ter vergelijking: België heeft drie restaurants met drie sterren, 17 met twee en 101 met één ster.

De Michelin-gids verschijnt jaarlijks in 23 landen en geldt als een van de meest toonaangevende referenties in de internationale gastronomische wereld.