Nederland wil komaf maken met te hoge bonussen

De Nederlandse regering wil een eind maken aan te hoge bonussen in de financiële sector. Bonussen voor bankiers en verzekeraars zullen nog maximaal 20 procent van het vaste salaris mogen bedragen en dat plafond zal gelden voor alle werknemers in de financiële sector, dus ook voor mensen die voor een Nederlandse financiële instelling in het buitenland werken.

Met zijn wetsvoorstel gaat minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem veel verder dan wat de EU voorschrijft. Hij doet dat zeer bewust, schrijft hij in een toelichting.

"De financiële sector heeft de afgelopen jaren op verschillende momenten geleund op steun van de belastingbetaler en consumenten. De nieuwe Europese regels om beloningen aan banden te leggen, gaan wat mij betreft niet ver genoeg. Ik wil daar waar mogelijk de regels in Nederland verder aanscherpen. Excessieve bonussen en vertrekvergoedingen zijn niet meer van deze tijd", schrijft de Nederlandse minister.

Uitzonderingen op de regels zouden wel nog mogelijk zijn. Voor sommige medewerkers binnen Europa kunnen bonussen toch nog oplopen tot 100 procent, buiten Europa kan de beloning nog oplopen tot 200 procent. Wanneer die uitzonderingen van toepassing zijn, is niet duidelijk.