Onbekende Constable duikt op onder bekend schilderij

In het Victoria and Albert museum in Londen is een onbekende tekening van de Britse landschapschilder John Constable ontdekt. De tekening zat verstopt onder een van de bekendste schilderijen van de artiest. Morgen zal het ontdekte werk al tentoongesteld worden in het museum.

De ploeg van het museum ontdekte de schets in olieverf tijdens de voorbereidingswerken voor een grote retrospectieve van John Constable (1776-1837) die volgend jaar in september zal openen.

Het schilderij "Branch Hill Pond Hampstead" werd onderzocht met speciale röntgenapparatuur. Conservators van het museum meenden eerst dat onder het schilderij alleen schetsen verstopt zaten waar Constable overheen had geschilderd. Maar de bekleding van het doek kwam los en toonde een andere tekening in olieverf.

Constable stond hoe dan ook bekend als een schilder die zuinig was met zijn materiaal: heel vaak tekende of schilderde hij op beide kanten van papier of doek.

De retrospectieve "Constable: The making of a master" gaat in het najaar open in het Victoria and Albert museum in Londen, dat een prestigieuze Constable-collectie bezit. Het nieuw ontdekte werk zal vanaf morgen al te zien zijn.