Onderzoek naar gratis Werchter-tickets voor agenten

Het gerecht is een onderzoek gestart naar honderden tickets die de organisatie van Rock Werchter geeft aan de twee politiezones uit de omgeving. Dat melden Het Laatste Nieuws en De Morgen. Dirk Claes (CD&V, kleine foto), de burgemeester van Rotselaar, bevestigt het bericht, maar wil voorlopig geen commentaar geven. Volgens organisator Live Nation is er niets abnormaals aan de hand. De politievakbond NSPV heeft het over een "grijze zone".

In 2012 zouden de de korpsen van de zones Haacht (Haacht, Boortmeerbeek, Keerbergen) en BRT (Begijnendijk, Rotselaar, Tremelo), die instaan voor de orde in en om de weide, 750 gratis tickets gekregen hebben. Dat raakte bekend na een uitgebreide doorlichting.

Volgens de wet mogen politiemensen geen cadeaus aanvaarden, omdat het corruptie in de hand zou kunnen werken. Het gerecht is nu gestart met een informatieonderzoek. Beide korpschefs en de ticketdirecteur van festivalorganisator Live Nation zijn ondervraagd.

"We hebben nog geen tegenprestaties ontdekt die zouden duiden op corruptie. Er is bijgevolg nog niemand in verdenking gesteld. Op dit moment verzamelen we vooral getuigenissen. Het betreft een informatieonderzoek dat nog in de kinderschoenen staat", zegt een woordvoerder van het parket in Het Laatste Nieuws.

Volgens Yo Van Saet, de ticketdirecteur van Live Nation, is er "niks abnormaals aan de hand". De gemeentes krijgen een aantal vrijkaarten, die zij verdelen onder schepenen en het politiekorps, klinkt het. Woordvoerster Nele Bigaré beaamt dit. "De gemeenten bepalen verder hoe die verdeeld worden. Het cijfer van 750 dat de kranten vermelden, is zeer overdreven."

Politievakbond NSPV: "Een grijze zone"

De politievakbond NSPV denkt niet dat er sprake is van misbruik, maar het geven van vrijkaarten aan agenten zit wel in een grijze zone, zegt vakbondsman Gert Cockx.

"Politiemensen mogen in hoofde van hun functie geen giften, beloningen of andere voordelen ontvangen. Anderzijds, die tickets werden gratis ter beschikking gesteld aan de gemeente en dan gratis verdeeld aan de politiemensen. Wordt daar misbruik gemaakt van de politiefunctie of is het gewoon een politiek van het uitdelen van vrijkaarten? Dat zal het onderzoek moeten uitwijzen."