Protestactie tegen GAS-boetes in Leuven

Een 50-tal personen heeft gisteravond, in de marge van de gemeenteraad, op de Grote Markt in Leuven actiegevoerd tegen de GAS-boetes. De manifestanten toonden een spandoek met daarop de tekst "Stop Gas". Het initiatief ging uit van TegenGas, een platform waarin tientallen organisaties zich verenigd hebben om de afschaffing te eisen van deze "pestboetes". Zij pleiten ervoor om middelen te investeren in sociale voorzieningen.

"Ook in Leuven worden er GAS-boetes gegeven voor absurde dingen zoals het uitkloppen van matten of het schudden aan bomen. Een groot deel van de 2.500 GAS-boetes werden vorig jaar opgelegd wegens het drinken van alcohol op de openbare weg na middernacht. Dergelijk gedrag heeft op zich echter niets te maken met geluidsoverlast noch met openbare dronkenschap", aldus Lin De Witte van Comac, de jongerenafdeling van de PVDA.

Ook Leuven moet eerder de oorzaken aanpakken dan "de symptomen van een ziek beleid" bestrijden. "Vorig jaar kregen 42 bedelaars een GAS-boete terwijl men de armoede op die manier toch niet uit de wereld kan helpen. Ook voor wildplassen worden er veel boetes gegeven terwijl er in de binnenstad nauwelijks openbare urinoirs te vinden zijn. De GAS-boetes gaan bovendien in tegen de scheiding der machten", aldus De Witte.

Comac Leuven verzamelde recentelijk in de Leuvense rechtsfaculteit meer dan duizend handtekeningen tegen de GAS-boetes. Het initiatief wordt binnenkort in samenwerking met de faculteitskring VTK ook in de ingenieursfaculteit gehouden. Naar aanleiding van deze petitie stelde Bernard Tilleman, decaan van de faculteit Rechtsgeleerdheid, vragen bij de wettigheid van een aantal van deze gemeentelijke administratieve boetes.