Stromae: "Ik beklaag Le Grand Jacques"

Stromae treedt vanavond op in Club 69 van Studio Brussel. Even voordien was hij ook te gast in "Café Corsari". Wat vindt hij ervan om zo vaak vergeleken te worden met Jacques Brel? "Ik beklaag Le Grand Jacques die vergeleken moet worden met een mannetje als ik."

Tomas De Soete en Freek Braeckman voelden zich vereerd om een wereldster in hun zetel te mogen verwelkomen. Met zijn eerste hit "Alors on danse" stond Stromae, alias Paul Van Haver, op 1 in 17 landen. Ook zijn tweede album "Racine carrée" is alomtegenwoordig.

Hoe de plaat aan zijn titel is gekomen ("Racine carrée" betekent vierkantswortel) verduidelijkt Stromae in "Café Corsari". "Ik denk meer als een wiskundige dan als een letterkundige. Ik speel met woorden en melodieën en pas daarna geef ik er een zin aan". Het liedje en de clip krijgen gelijktijdig vorm in zijn hoofd, maar Stromae wijst er wel op dat het teamwerk is. "Ik heb het liever over een team dan over een gast in zijn eentje."

Dat zijn liedjes zo'n wereldwijd succes zouden zijn, had hij nooit durven dromen. "Het is nooit mijn ambitie geweest om een publiek te bereiken in een andere taal dan het Engels".

"Ik bescherm mezelf door een personage te spelen"

Intussen wordt Stromae vaak vergeleken met die andere wereldberoemde Belg, Jacques Brel. "Ik beklaag Brel wel, hoor", zegt hij. "Hij is toch Le Grand Jacques. Om dan vergeleken te worden met een mannetje als ik..."

Stromae erkent wel dat Brel hem beïnvloedt. "Ik leer veel van hem wat de interpretatie betreft. Als Paul Van Haver moet ik in de huid van een personage kruipen. Je moet acteren op het podium. Ik speel een personage".

Die benadering helpt hem ook om met de voetjes op de grond te blijven. "Het publiek houdt van je plaat. Als je gaat denken dat ze van jou houden, van je persoonlijkheid, dan word je een beetje gek. Dan ga je je superieur voelen, beter dan de rest. Ik ben daar bang voor, dus bescherm ik mezelf."

Meest gelezen