Verdachten kunstroof veroordeeld tot ruim zes jaar cel

De rechtbank in Boekarest heeft twee verdachten van de kunstroof in de Rotterdamse Kunsthal veroordeeld tot een gevangenisstraf van zes jaar en acht maanden. Het gaat om hoofdverdachte Radu Dogaru en een verdachte medeplichtige, Eugen Darie. De zeven gestolen schilderijen blijven spoorloos.

Dogaru (29) had eerder al de diefstal van de zeven doeken bekend, waaronder werken van Picasso en Matisse, en met een geschatte gezamenlijke waarde van 18 miljoen euro. Ook medeplichtige Darie, die de schilderijen naar Roemenië vervoerde, bekende zijn aandeel in de kunstroof.

Een andere hoofdverdachte, Adrian Procop, die de doeken samen met Dogaru stal in oktober vorig jaar, is nog voortvluchtig. De moeder van Dogaru wordt verdacht van medeplichtigheid.

Zij beweerde de doeken verbrand te hebben, maar kwam daar later op terug. Roemeens onderzoek dat uitwees dat bepaalde werken verbrand zouden zijn, wordt betwist door advocaten van de verdachten.