Verdere acties taxichauffeurs niet uit te sluiten

Er zijn zware verkeersproblemen geweest in het centrum van Brussel door een betoging van meer dan 200 taxichauffeurs. Heel wat tunnels waren afgesloten. De taxichauffeurs betogen tegen de nieuwe taximeter die ze vanaf volgend jaar moeten installeren. Die is te duur, vinden ze. Ze dreigen met verdere acties.
Nicolas Maeterlinck

Om halfeen vertrokken de taxichauffeurs aan het Noordstation. Normaal gezien zouden ze in stoet naar het Brussels Parlement rijden, maar de route werd aangepast. De taxichauffeurs trokken van aan het station naar de Brusselse Kleine Ring. Er was veel verkeershinder in het centrum van Brussel, vooral in de omgeving van de Wetstraat, Madou en de Kleine Ring van Brussel. Heel wat tunnels waren afgesloten. 's Avonds verplaatste een groep van 50 taxi's zich naar het Zuidstation.

De taxichauffeurs betogen tegen de nieuwe taximeter die ze vanaf volgend jaar moeten installeren. Als de taxirit afgelopen is, print het toestel automatisch een rekening af, waardoor het onmogelijk is om te sjoemelen. Volgens Brusselnieuws.be kost zo'n meter 3.000 euro, maar wordt een derde daarvan betaald door het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Het gewest verlaagt ook de taxibelasting met 350 euro per jaar.

De taxichauffeurs die vandaag betoogden, hebben al gedreigd met verdere acties. "Nu hebben we nog onze acties aangekondigd. De volgende keer zal het er wat minder georganiseerd aan toe gaan", dreigen sommigen. Het is op dit moment evenwel niet duidelijk hoe breed het draagvlak daarvoor is.

"Terugbetaling van een derde niet genoeg"

De Brusselse taxiverenigingen ATB, UPETTC en Taxis United vinden de terugbetaling van een derde van de kostprijs niet genoeg en riepen gisteren op tot een betoging.

"Wij willen dat de installatie van de taximeters volledig wordt gesubsidieerd en niet tot maximaal 1.000 euro", zegt Constantin Tsatsakis, voorzitter van de Associatie des Taxis Bruxellois (ATB). "Wij willen eveneens dat de maatregelen worden verlengd tot na 2014. Bovendien moet de vermindering van 375 euro op de jaarlijkse agglomeratiebelasting van 575 euro structureel worden."

Brussels minister van Mobiliteit Brigitte Grouwels (CD&V) vindt de vraag overdreven. “In Vlaanderen moest de sector het bedrag volledig betalen", zegt ze.

Nicolas Maeterlinck

Meeste taxiverenigingen doen niet mee

De sociale partners en de meeste taxiverenigingen gaan niet akkoord met de betoging. "De installatie van de nieuwe taximeters moet transparantie verhogen en bijdragen tot een betere naleving van de collectieve arbeidsovereenkomsten", luidt het. "We steunen de maatregelen van de Brusselse regering om de taxisector verder te moderniseren en te ondersteunen."

Meer dan 200 taxichauffeurs betogen mee. De organisatoren hoopten op 500 deelnemers.