Zijn sociale media slecht voor uw libido?

Een Brits onderzoek toont aan dat het seksleven van de gemiddelde Brit de laatste decennia enorm veranderd is. Britten hebben minder seks en daar zou de opmars van de sociale media wel voor iets kunnen tussen zitten.

Eens om de tien jaar wordt er een groot seksonderzoek gehouden in Groot-Brittannië. De resultaten van het onderzoek van 2012 zijn nu verschenen in het wetenschappelijke tijdschrift The Lancet en daaruit blijken enkele verrassende vaststellingen. Mensen hebben langzaam maar zeker minder seks. Het maandgemiddelde is gedaald van zo'n 6 keer per maand in 1991 en 2001 tot minder dan 5 keer per maand nu.

De onderzoekers vermoeden dat dit laatste te maken heeft met de opmars van de sociale media. Veel Britten bezitten tegenwoordig een smartphone en gaan al twitterend of al facebookend slapen. Hierdoor hebben ze minder zin en tijd voor seks. Daarnaast zouden veel Britten online porno gebruiken als vervangmiddel voor seks.

Vaker seks met hetzelfde geslacht

Britten hebben verspreid over hun hele leven steeds meer seksuele partners. Hier valt vooral de positie van de vrouw op. Hoewel mannen met 11,7 sekspartners nog steeds hoger scoren dan de vrouwen met 7,7 sekspartners, is de genderkloof de afgelopen twee decennia erg verkleind. In 1991 hadden vrouwen net geen 4 sekspartners, mannen hadden toen 8,6 sekspartners.

De veranderingen in het seksuele gedrag van vrouwen hebben volgens het onderzoek veel te maken met de diepe veranderingen van de positie van de vrouw in de samenleving. Opmerkelijk is dat vrouwen ook steeds vaker seks hebben met iemand van hetzelfde geslacht. In 1991 gaf 1,8 procent van de vrouwen toe eens geëxperimenteerd te hebben met een andere vrouw. Nu is dat al 7,9 procent. Voor mannen is het overigens in dezelfde periode gestegen van 3,6 procent tot 4,8 procent.

Relaties tussen mensen van hetzelfde geslacht kunnen op steeds meer goedkeuring rekenen. Het aantal Britten dat er geen enkel probleem mee heeft is in de laatste twee decennia verdubbeld. In 1991 had slechts 24,3 procent van de mannen geen problemen met holebi-koppels. Nu is dat 48,1 procent. Vrouwen zijn iets toleranter. 28,1 procent was voor in 1991, nu is dat al 66,3 procent.

IAN HOOTON/SCIENCE PHOTO LIBRARY

Het onderzoek is gehouden bij 15.162 Britten (6.293 mannen en 8.869 vrouwen). De respondenten werden face-to-face geïnterviewd. De resultaten zijn herwogen op basis van de gemiddelde bevolking in 2011.