10 nieuwe bestemmingen voor Ryanair vanop Zaventem

Lagekostenmaatschappij Ryanair zal vanaf februari 2014 niet enkel op Rome vliegen, maar op tien nieuwe bestemmingen, waaronder Barcelona, Venetië en Lissabon. Dat heeft Ryanair-topman Michael O'Leary aangekondigd. Zaventem moet voor de Ierse maatschappij de 2e hub in België worden en dat zou 1.500 nieuwe banen opleveren.

O'Leary zegt dat de tien nieuwe bestemmingen bovenop het bestaande aanbod van Ryanair in België komen. "Zaventem wordt in België onze tweede luchthaven."

Het gaat om de bestemmingen Alicante, Barcelona, Malaga, Valencia, Palma, Ibiza, Lissabon, Porto, Rome en Venetië.

Ryanair mikt met de 10 nieuwe bestemmingen op 1,5 miljoen passagiers per jaar. Het gaat om 196 vluchten per week. O'Leary is duidelijk: hij wil die vluchten aanbieden aan de helft van de prijs van Brussels Airlines. "Als Brussels Airlines de prijs verlaagt, dan wij ook."

O'Leary zegt dat Ryanair zich wil toeleggen op zakenreizen met de nieuwe bestemmingen. En hij is niet van plan om het hierbij te laten: "We domineren de secundaire luchthavens al. Nu kijken we naar de grote luchthavens." Tegelijk sluit O'Leary niet uit dat Ryanair ook vanop Oostende zal vliegen in de toekomst.

Aantal vluchten per week

Dit is het aantal vluchten dat Ryanair per week wil aanbieden op deze bestemmingen:

  • Alicante: 14
  • Barcelona: 42
  • Ibiza: 14
  • Lissabon: 28
  • Malaga: 14
  • Palma: 14
  • Porto: 14
  • Rome: 28
  • Valencia: 14
  • Venetië: 14

Ook op Schiphol?

Binnen vijf jaar wil Ryanair ook vliegen op Schiphol. Volgens O'Leary zijn daarover al gesprekken bezig met de luchthaven, maar dat ontkent Schiphol aan de Nederlandse omroep NOS. Volgens hen is het Stichting Airport Coordination Netherlands die beslist of een maatschappij wordt toegelaten op een luchthaven.

Airport Coordination Netherlands zegt aan de NOS dat Ryanair inderdaad vertrek- en landingsrechten had aangevraagd voor komende zomer, maar dat de luchtvaartmaatschappij die aanvraag enkele weken geleden annuleerde.

Ryanair kondigde vandaag ook aan dat het binnenkort mogelijk wordt om genummerde plaatsen te boeken en dat het mogelijk wordt om een tweede, kleiner stuk handbagage mee te nemen.