"Borgen" krijgt spin-off op de Britse radio

De Deense tv-serie "Borgen" is ook bij de Britten erg populair. De BBC heeft nu zelfs een spin-off van de reeks gemaakt die op de radio zal uitgezonden worden. In het Engels vanzelfsprekend. Het luisterspel in vijf delen is vanaf half december te horen op BBC Radio 4.

Het is vrij uitzonderlijk dat een tv-serie een spin-off op de radio krijgt. De Britse radioversie van "Borgen" is een bewerking van een Deense radio-adaptatie. Ze speelt zich af achter de schermen van de verhalen uit de eerste reeks van "Borgen", waarin Birgitte Nyborg het onverwacht tot de eerste vrouwelijke premier van Denemarken schopt. In tegenstelling tot de tv-reeks volgt de radioshow niet de politici, maar wel de ambtenaren die in hun schaduw werken.

Centraal staat de hoge ambtenaar Hans Gammelgaard, vertolkt door de Britse acteur Tim Pigott-Smith. Hij werkt op het ministerie van Milieu. In vijf afleveringen krijgt het publiek zijn gelobby voor genetisch gemanipuleerde groenten te horen.

Op de BBC-televisie is momenteel het derde en laatste seizoen van "Borgen" te zien. De Britse kijker volgt die in het Deens, met ondertitels. Bij ons werd "Borgen" uitgezonden op Canvas.