"Lenin en Rode Plein worden belachelijk gemaakt"

Uitgerekend op zijn laatste rustplaats dringt het kapitalisme binnen. Vlak bij het mausoleum van de communistische leider Vladimir Lenin in Moskou werd immers een gigantische koffer van luxemerk Louis Vuitton neergepoot. En daar zijn lang niet alle Russen zo gelukkig mee.

30 meter lang en 9 meter hoog is het paviljoen dat sinds enkele dagen valt te bewonderen op het Rode Plein in Moskou. Een tentoonstelling binnenin moet vanaf volgende week de Moskovieten laten kennismaken met de geschiedenis van het design van het Franse modemerk.

Het laat zich raden dat die kennismaking niet bijzonder hartelijk zal verlopen. Op enkele meter van de koffer ligt immers de communistische leider Vladimir Lenin opgebaard. Veel Moskovieten zijn dan ook geschokt.

Sergej Oboechov, een communistisch parlementslid, verwoordt het als volgt. "Dit Rode Plein geniet een speciale status. Het is een heilige plaats van de Russische staat. Dit bouwwerk maakt Lenin en het Rode Plein belachelijk. Sommige symbolen moeten niet worden besmeurd, omdat de toekomst van de staat ervan afhangt", zegt hij in The Moscow Times. Zijn partij zal dan ook een formele klacht indienen bij de autoriteiten.

Alexander Sidjakin van Verenigd Rusland treedt Oboechov bij. Hij laat een specifieke Federale Overheidsdienst onderzoeken of het paviljoen de strenge regels inzake architectuur en reclame respecteert. "Want voor mij is het duidelijk dat dit het historische beeld van het Rode Plein schade toebrengt."

lees ook