"Slechts 1 op de 6 alcoholcontroles gebeurt 's nachts"

Maar een op de zes alcoholcontroles gebeurt 's nachts. Dat blijkt uit een analyse van 76.195 controles die de voorbije twaalf maanden geregistreerd werden via de app politiecontrole.be. "Nochtans zijn de meeste dronkaards tussen middernacht en 8 uur op de baan", zegt ­politievakbond NSPV, die een tekort aan mensen en middelen hekelt. Dat schrijft Het Laatste Nieuws.

Elk jaar weerklinkt er kritiek op de bobcontroles in de eindejaarsperiode. "De toestand verslechtert met het jaar. Politici bestellen almaar méér controles, maar die brengen géén gedragsverandering teweeg. Kan ook niet anders: op de momenten dat de controles nut hebben, zijn er te weinig", stelt Gert Cockx van NSPV.

"Er zijn dan ook minder vrijwilligers en jonge agenten in de korpsen. Collega's die nog vijf jaar dienst hebben tot hun pensioen, mogen zelfs geen nachtdiensten doen. Men kiest dan maar voor de gemakkelijkheidsoplossing. Overdag halen agenten sneller hun quotum, want dan zijn er meer bestuurders op de baan. Bovendien is nachtarbeid duurder", aldus de vakbondsman. Ook is er minder geld beschikbaar omdat de gemeenten massaal besparen.

De meldapplicatie Politiecontrole.be registreerde vanaf 1 december 2012 op een jaar 76.195 alcoholcontroles, of 208 per dag. Dat zijn dagelijks 60 controles meer dan vorig jaar.