"Voedselfraude gaat over dingen die je vooraf niet kan bedenken"

In de commissie Milieubeheer, Volksgezondheid en Voedselveiligheid van het Europees Parlement wordt vandaag gestemd over een rapport over de aanpak van voedselfraude. Volgens Europarlementslid Esther de Lange van de CDA moet de EU het probleem hard aanpakken.

Er gebeurt vanalles met ons voedsel waar we ons niet van bewust zijn. Zo was er eerder dit jaar het schandaal rond de diepvrieslasagne met paardenvlees en zijn er berichten over sinaasappelsap dat aangelengd wordt met water en suiker, vervuilde alcohol, gesjoemel met olijfolie en koffie met geroosterde maïs in.

De Lange benadrukt in haar rapport onder meer dat de EU nog niet eens een definitie van voedselfraude heeft vastgelegd en dat het probleem, in tegenstelling tot in de VS, te lang genegeerd is. "Dit moet snel bijgestuurd worden en daarna moet de voedselfraude hard aangepakt worden", zegt ze in "De ochtend" op Radio 1. "De moeilijkheid is dat je niet weet waar je naar zoekt. Bij voedselfraude kunnen er dingen gebeuren die je vooraf niet kan bedenken. Dat vraagt een andere aanpak. In tegenstelling tot bij voedselveiligheid kan je niet gewoon een lijstje afwerken. Je bent een soort van politie, je moet actief de rotte appels opsporen die het voor de goede bedrijven verpesten."

Een van de aanbevelingen van De Lange is dat de pakkans omhoog moet om fraudeurs te ontmoedigen. Klokkenluiders moeten ook beter beschermd worden, zodat ze veilig en anoniem wantoestanden kunnen melden. Producten met een hoog risico op fraude zijn onder meer olijfolie, vis en biologische producten. De kans dat de fraude slaagt bij bioproducten is volgens de sector echter klein dankzij het strenge controlesysteem in de sector, bovenop de reguliere controles van de voedselveiligheid.

Voedselfraude houdt niet altijd een gevaar in voor de volksgezondheid. "Maar het paardenvleesschandaal was bij velen wel de druppel die de emmer deed overlopen", zegt De Lange, die erop vertrouwt dat haar rapport goedgekeurd zal worden. "Dan krijgen we eindelijk mensen in Europa en in de lidstaten die het in het oog gaan houden."