"We zullen vechten om te overwinnen"

De komst van vliegtuigmaatschappij Ryanair naar Zaventem boezemt Brussels Airlines geen angst in. "We zullen vechten om te overwinnen", zei de voorzitter van de raad van bestuur Etienne Davignon vanavond in "Terzake".

"Het is de eerste keer dat Brussels Airlines in directe concurrentie zal staan met Ryanair onder gedeeltelijk dezelfde voorwaarden", zei Davignon. Hij heeft het vooral over de taxen die luchthavenmaatschappijen moeten betalen per passagier. In Charleroi is dat 2 euro, op Zaventem 26 euro. "Ze zullen nu evenveel moeten betalen als wij", zegt hij.

"Maar er blijft een zorgwekkend verschil dat ooit eens zal moeten aangepakt worden", zegt Davignon. "Brussels Airlines betaalt sociale zekerheid in België, terwijl Ryanair sociale zekerheid betaalt in Ierland hoewel de piloten en het kabinepersoneel de Belgische nationaliteit hebben. Dat is oneerlijke concurrentie. We zullen daarover overleggen met de regering."

"Geen verrassing"

Het nieuws dat Ryanair ook op Zaventem zal vliegen was voor de voorzitter van de raad van bestuur geen complete verrassing. "Ik denk dat de komst van Vueling de dreiging voor Ryanair was. Een reactie moest er dus wel komen, maar die is er sneller dan gedacht."

Toch is er volgens hem geen reden tot paniek. "Er is geen reden om te geloven dat wij minder in staat zouden zijn om de passagiers te geven wat ze wensen", zegt hij. "We moeten groeien. Als we inkrimpen zijn we dood."

Op de vraag of Brussels Airlines de prijs van de vliegtuigtickets zal verlagen, antwoordt Davignon dat ze niet dom zullen zijn. "We zullen vechten om te overwinnen."

"We zullen het verschil maken in onze service"

Ook de woordvoerder van Brussels Airlines, Geert Sciot, zei eerder vandaag al dat Brussels Airlines geen schrik heeft. "Ryanair is al twaalf jaar onze concurrent. Voor het eerst zal dat het geval zijn op een 'level playing field'. We zullen het verschil maken met onze service", zegt Sciot.

"In de markt van de prijsgevoelige passagiers zullen we met elkaar in concurrentie treden. In tegenstelling tot Ryanair kunnen wij all-informules aanbieden", zegt hij. "Bovendien werken we samen met de Belgische reiswereld. Alle citytrips die worden geboekt bij de touroperators blijven bij ons."

Daarom panikeert Sciot niet. "We kregen in Zaventem eerder al te maken met concurrentie van EasyJet en daar houden we ook goed stand", zegt Sciot.