"Wij zien àlle sneeuwfoto's van jullie graag"

"Goeiemorgen Colorado, we leven in een van de mooiste staten van Amerika, waarom maken jullie dan alleen maar sneeuwfoto's waarop met sneeuw bedekte tuinmeubelen op een terras te zien zijn?" De opmerkelijke oproep van tv-anker Kyle Clark om spitsvondiger te zijn bij het nemen van zulke foto's, vindt geen gehoor bij zijn collega's van The Weather Channel. "Wij zien alle foto's graag", klinkt het daar.

Elke winter is het prijs. Niet alleen in de VS,  ook in ons land worden Twitter en Instagram overspoeld met foto's waarop terrassen en tuinmeubels te zien zijn die bedekt zijn onder een laagje sneeuw. Die foto's zijn een voor de hand liggende getuigenis dat het in de omgeving stevig heeft gesneeuwd, maar originaliteitsprijzen zullen dergelijke foto's nooit wegkapen. 

Het is dan ook iets wat 9NEWS-anker Kyle Clark tegen de borst stuit. In zijn tv-studio heeft hij voor zijn landgenoten een warm pleidooi gehouden om voortaan origineler te zijn bij het nemen van die foto's. "Komaan Colorado, wij kunnen beter. We houden van de winter. Wij zijn de baas van de winter. Laat ons dat dan ook bewijzen door goeie foto's te nemen."

Het pleidooi van Clark werd rechtstreeks uitgezonden en het duurde niet lang voor ook zijn collega's van The Weather Channel het hadden opgemerkt. Zij onderschrijven de oproep van Clark alvast niet.  "Wij krijgen elke winterdag honderden foto's binnen van besneeuwde terrassen en we hopen dat die foto's blijven komen. Zonder jullie is het weer verslaan onmogelijk", staat te lezen op de website van The Weather Channel.

"De beste sneeuwfoto's zijn niet eentonig"

Weerman David Dehenauw is vertrouwd met het fenomeen van de sneeuwrijke terrassen op foto's. "Die zijn vaak nogal eentonig, terwijl de goeie sneeuwfoto's net niet eentonig mogen zijn", zegt hij aan onze redactie. "Ik denk nu aan mijn reis in Zwitserland waar honderden ballonnen werden opgelaten, waarna we foto's namen van de bergtoppen. Dat zijn voor mij de mooiste foto's." Dichter bij huis verkiest hij sneeuwfoto's van het strand. "Dat zijn altijd originele beelden. Het is voor mij ook belangrijk dat de lucht zichtbaar is, om zo de eentonigheid te vermijden."

Ook collega Frank Deboosere krijgt regelmatig weerfoto's toegestuurd. "Ik stuur iedereen altijd een dankmail terug, maar over het algemeen maken we gebruik van foto's die ons geleverd worden door fotografen die we kennen", zegt hij.  Wie graag originele weerfoto's neemt, moet een kijkje komen nemen op zijn website.

lees ook